Bankinitiativet Hållbar Byggbransch rullar ut den 27 November. Det innebär att bankerna förändrar sina villkor för kreditgivning vid finansiering av byggverksamhet. Målet är att städa upp i branschen och motverka ekonomiska oegentligheter som blivit vanliga i Sverige under de senaste åren.

Hållbar Byggbransch är ett samarbete mellan de skandinaviska storbankerna och branschorganisationer inom bygg- och fastighetssektorn. Huvudaktörerna är Danske Bank, Nordea, SBAB, SEB och Swedbank, och Handelsbanken inför samtidigt särskilda villkor efter samarbetets riktlinjer. Initiativet kommer styra hur man offererar nya krediter för att komma till rätta med problem orsakade av oseriösa arbetsgivare och fusk.

Anders Lindell, VD på Myloc, välkomnar ökad kontroll över byggprojekt för bättre säkerhet och kontroll genom hela aktörskedjan och tillägger “Alla gynnas av ökad spårbarhet och rättvisa arbetsvillkor.”

Beställare måste nu ha bättre kontroll över sina entreprenörer och ska kunna redovisa giltiga F-skattsedlar och frånvaro av obetalda skatteskulder. Därför ska också fysisk närvaro på byggarbetsplatser dokumenteras med hjälp av elektroniska personalliggare. Både kreditgivare och företag som vill göra rätt för sig ska i framtiden kunna luta sig mot Hållbar Byggbransch regelverk. Därför att man vill se till att pengar öronmärkta för nybyggnation och renovering verkligen hamnar i rätt fickor till slut. Tanken är alltså att sund konkurrens bidrar till hållbar tillväxt.

Vill du veta mer om hur Hållbar Byggbransch påverkar dina planerade projekt kan du besöka deras hemsida eller höra av dig till oss på Myloc.

 

Facebooktwitterlinkedinmail