I en reportageserie lyfter vi fram våra partners och denna gång har vi intervjuat Pär Ström, tillförordnad chef för ÅFs Supply Chain-verksamhet. Han berättade om deras logistiksatsning och hur samarbetet med Myloc gör att de kan komma in på nya marknader och ta affärer som tidigare inte varit möjliga.
 

1. Hej Pär, du kan väl börja med att berätta om ÅFs nya strategi och er logistiksatsning?

ÅFs nya strategi innebär bla att vi går från att vara i huvudsak geografiskt organiserade till mer bransch- och kompetensfokuserade. Med en stor lokal närvaro och ÅFs samlade kompetens har vi möjlighet att stötta våra kunder med en god servicegrad och unik spetskompetens. Genom fler samarbeten, både internt mellan våra affärsområden och med externa partners, ser vi potential att skapa mer heltäckande lösningar och större värde för kunderna. Nu satsar vi mycket på utveckling av vårt logistikerbjudande. Bakgrunden till det är bl.a. att vi identifierat Smarta städer som en drivande faktor för ÅFs framtida utveckling och där är logistiken en viktig del.
 

2. 2017 inleddes ett samarbete mellan ÅF och Myloc. Kan du berätta om bakgrunden?

Jag hade börjat intressera mig för bygglogistik och såg en möjlighet för byggindustrin att gynnas av kompetens och erfarenhet från andra branscher för att kunna effektiviseras. Min kollega Petter Wadmark hade jobbat med Myloc och Mylocs digitala logistiklösningar tidigare och när vi tillsammans jobbade fram ett koncept för bygglogistik var det tydligt att Myloc var rätt partner i satsningen. 2017 fick ÅF tillsammans med Myloc och DB Schenker möjlighet att offerera VLL för ny- och ombyggnationen av Nus. Vi fick affären och idag rullar projektet på bra vilket är jättekul. Man kan säga att detta blev startskottet på vad vi ser som ett långsiktigt samarbete mellan ÅF och Myloc.
 

3. Vilka fördelar ser ni med samarbetet?

Myloc har investerat mycket i en idé och tagit fram en logistiklösning som idag blivit ledande på byggmarknaden. Genom att samarbeta med Myloc har ÅF kunnat ta en affär, VLL-projektet, som inte varit möjlig utan Mylocs kompetens och skräddarsydda lösningar för bygglogistik. Här har våra intressen för effektivt byggande mötts, vi har dragit nytta av varandras kompetenser och resurser och tillsammans kunnat skapa större värde för kunden än vi hade gjort var för sig.
 

4. Hur ser framtiden ut för ÅF inom detta område?

Jag känner mig väldigt förväntansfull och vi har flera spännande saker på gång tillsammans, till exempel inom citylogistik. Här har ÅF en central person, Helena Paulsson, som är utsedd att driva det utvecklingsområdet vi på ÅF kallar ”Future Cities. Vi ser samarbetet mellan ÅF och Myloc som långsiktigt och ser goda möjligheter att ta flera affärer inom bygg, citylogistik och andra affärsområden i framtiden.
 

5. Avslutningsvis, vad är dina bästa tips för effektiv logistik?

1. Se inte logistiken som ett isolerat område. Tänk större och förstå att det är logistiken som binder ihop allt.
2. Benchmarka mycket: Se hur andra gör, inspireras och lär för att själv utvecklas och förändras i rätt riktning.
3. Försök inte uppfinna allt själv. Hitta strategiska partners där era kompetenser och lösningar kompletterar varandra och kan skapa ett ännu större värde för kunderna.
 
Vi tackar Pär Ström för en trevlig pratstund och ser fram emot ett fortsatt bra samarbete. Besök gärna ÅF:s hemsida här: www.afconsult.com
 

Facebooktwitterlinkedinmail