Myloc uppmärksammas i en artikel i Ystads Allehanda.
Artikeln innefattar en intervju med Mattias Johansson, inköpschef på Ystad kommun, som berättar hur projektet har gått hittills för kommunen.
Läs mer nedan, eller läs artikeln i sin helhet på Ystads Allehandas hemsida.
Ystad kommun satsar på begagnat och återbruk
Numera är det långt ifrån självklart att kommunen inreder med nya möbler. Ett nytt upphandlingsprojekt gör det lättare att handla begagnat.
-Ystad kommun är bland de första i landet med att återanvända och handla begagnat, säger inköpschef Mattias Johansson.
På den nya skolan Källan känns allt nytt och oanvänt. Men skenet bedrar. I personalutrymmena är de höj- och sänkbara skrivborden samt kontorsstolarna begagnade.
– Det är ingenting man tänker på. Alla har likadana och det fungerar naturligtvis jättebra, säger administratörerna Jonna Fehrlund och Jeanette Wallström.
Inköpen av de begagnade kontorsmöblerna är resultatet av ett projekt som ska göra det lättare för små kommuner att göra innovationsupphandlingar.
– Hittills har de varit förunnade stora kommuner och regioner och har mest handlat om forskning eller nya produkter. Men nu har vi skalat ner det till en delningstjänst som även Skurups, Tomelillas och Trelleborgs kommuner kan haka på, säger Mattias Johansson.
Tidigare hade Ystads kommun ett internt blocket där verksamheter kunde hämta grejer de behövde.
Den möjligheten finns fortfarande. Grejerna finns samlade i ett förråd, som succesivt fylls på.
– Sakerna finns här i fyra-fem månader. Sedan erbjuder vi ideella föreningar dem och fyller på med nya grejer, berättar Fredrik Åkesson, arbetsledare på Jobb och Fix, som ingår i kommunens arbetsmarknadsenhet.
Ystads kommun har även avtal med fyra företag som säljer begagnade kontorsmöbler och först i tredje hand finns möjligheten att köpa nytt.
Sedan det nya projektet sjösattes har nästan 300 ”köp” gjorts.
– Det är tre gånger så många som det tidigare interna Blocket-systemet. Och då ska man ha i minnet att projektet kom igång i mars i fjol, samtidigt som de första Coronarestriktionerna, som begränsat möjligheterna att marknadsföra det.
Jag tror att intresset kan öka ytterligare, säger Mattias Johansson.
Han har i dagarna informerat förvaltningscheferna om projektet.
– Det är svårt att få rutinerna att funka överallt i alla förvaltningar. Men mer information och en katalog där man kan se vad som finns att välja på kommer nog att öka intresset för att handla miljövänligt och hållbart.
Ystad kommun är en av de första i landet om satsningen och den har väckt en del intresse.
Bland annat har den statliga upphandlingsmyndigheten uppmärksammat den i sin publikation Trendens.
– Det känns roligt att uppmärksammas och vara lite av en föregångare, säger Mattias Johannson.
Genom att handla begagnat kan kommunen också spara pengar.
-Ett nytt höj- och sänkbart skrivbord kostar kanske 10 000 kronor. Ett begagnat kan man få för 2 500 kronor. Jag räknar med att vi kommer spara omkring 400 000 kronor på att handla begagnat till Källan, säger Mattias Johansson.
Han hade gärna sett att projektet utvecklas tillsammans med Jobb och Fix samt Polarstjärnan reparerar gamla möbler så de kommer till användning istället för att de slängs på tippen.
– Det här projektet har mer än ekonomiska fördelar. Det ger även jobb åt kommunens arbetsmarknadsenhet.
Läsa den digitala artikeln på Ystads Allehandas hemsida här.
Systemet bakom återbruket
Ystad kommun använder Myloc Sharing för att återbruka inventarier i kommunen.
Myloc sharing är ett enkelt sätt att annonsera och boka inventarier för återbruk inom organisationer.
Systemet möjliggör för verksamheterna i kommunen att dela och skänka bort de inventarier som man inte längre använder i verksamheten, och på så sätt möjliggör det för andra verksamheter i kommunen, eller kommunerna att på ett enkelt sätt se vad som finns tillgängligt i kommunen, och även boka transporter och lagerföra de inventarier som man vill återbruka.
För mer information kring Myloc Sharing, vänligen kontakta:
Nilofar Nassiri, Sälj Myloc Sharing
079 313 63 37
nilofar.nassiri@myloc.se
Lars Eiring, VD
070 268 98 51
lars.eiring@myloc.se